Home

Facebook de la FIEC

Eleccions al Parlament de Catalunya 2017

Campanya registre Gencat

Facebook treballar a l'exterior

Registre de catalans i catalanes residents a l'exterior

Campanya registre Gencat

Campanya "Mobilitzem el vot exterior"La Oficina del Censo Electoral ha publicat les dades del Cens Electoral de Residents Absents (CERA) a 1er de maig de 2015 i el nombre d’inscrits catalans, majors de 18 anys i amb dret de vot, se situa en 193.332. Això representa un significatiu augment de 724 persones en un mes (5.408 en el que portem d'any), un augment de 22.284 inscrits entre maig de 2014 i maig de 2015, i un augment de 37.146 votants (+23,2%) respecte dels 156.976 inscrits que van tenir dret de vot a les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre de 2012.

Aquests increments són el producte de l'emigració continuada que coneix el nostre país. Aquestes xifres no tenen en compte el fet que molts catalans i espanyols residents a l’exterior no s’inscriuen als consolats espanyols, particularment a Europa, i la xifra real de potencials votants exteriors és probablement molt superior a la xifra oficial.

EL CERA és el cens que permet als catalans de l’exterior poder votar en els diversos processos electorals en que tenen dret a fer-ho (eleccions generals, eleccions al Parlament de Catalunya, eleccions al Parlament Europeu i referèndums convocats per l’Estat). Les condicions de vot són desastroses atesa la baixa qualitat democràtica de la LOREG (Llei orgànica de règim electoral general) amb el pervers sistema del 'voto rogado' que va fer que únicament el 1,4% dels inscrits catalans podessin votar en les eleccions al Parlament Europeu el passat 25 de maig de 2014 i que només el 2,6% dels espanyols convocats ho podessin fer el passat 24 de maig de 2015.

El CERA que s'utilitzarà en les eleccions pel 27-S és el tancat a dia 1er de juny. Podeu encara donar-vos d'alta al CERA (si bé no figurareu a les llistes del cens i haureu de fer una Reclamació d'Inclusió en el termini habilitat amb resultat incert) o be teniu l'opció de donar-vos d'alta en l'ERTA (Españoles Residentes Temporalmente Ausentes) durant els 25 dies posteriors a la convocatòria oficial (és a dir publicada al Diari Oficial) de les eleccions. Cal tenir en compte que les ambaixades i consolats han estat molt restrictius a l'hora d'acceptar altes a l'ERTA en aquestes darreres eleccions del 24 de maig.

Des de la FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes) conjuntament amb les ANC (Assemblea Nacional Catalana) a l’exterior i Catalans al Món hem endegat una campanya de mobilització de la inscripció al CERA (Cens Electoral de Residents Absents) i a l’ERTA (Espanyols Residents Temporalment Absents) per tal que ningú es quedi sense votar en les decisives eleccions del 27 de setembre siguin quines siguin les condicions de vot.

Recorda llegir amb atenció les normes per a sol·licitar el vot i respectar estrictament els terminis. Un cop convocades us enviarem un calendari detallat de com procedir. Recordeu que:

- Un cop convocades les eleccions podreu consultar les llistes exposades a les ambaixades i consolats. Si no hi figureu tindreu una setmana per a fer la 'Reclamació d'Inclusió' que es resolt sempre de manera molt ràpida.
- Recordeu també que enguany, per primera vegada, es podrà fer la sol·licitud de vot per via telemàtica. Els inscrits al CERA haureu d’esperar a rebre una carta de la vostra Junta Electoral Provincial amb un codi personal que us permetrà sol·licitar el vot electrònicament.
- Un cop convocades les eleccions començarà, una vegada més, la trista experiència del 'voto rogado'. Com sempre el problema vindrà amb la tramesa postal de la documentació electoral que depèn de la confecció de candidatures i de les possibles impugnacions que endarrereixen la impressió de les butlletes i la seva tramesa als electors i compliquen molt el compliment dels terminis.

Per informar-vos de la campanya Mobilitzem el vot exterior podeu visitar els webs:
votexterior.assemblea.cat/ (des de l'Assemblea Nacional Catalana), 
www.vullvotar.cat (des de CaMón), 
www.fiecweb.cat (des de la FIEC)

i també
 
http://afersexteriors.gencat.cat/ca/arees_d_actuacio/comunitats_catalanes_de_l_exterior/Informacio-electoral-catalans-residents-exterior/ (del Departament de Presidència del Govern català)
http://mareagranate.org/ (de Marea Granate)

Mobilitzem el vot exterior vol aconseguir que els catalans residents a l’exterior s’inscriguin el més aviat possible al CERA o a l’ERTA o es desplacin a Catalunya per votar si així ho prefereixen.

Des de totes les comunitats catalanes de l'exterior és més important que mai que aquestes informacions arribin a tots els vostres membres i a tots els catalans residents en els vostres països i ciutats. Hem d'aconseguir que la participació electoral dels catalans de l'exterior sigui històrica en les properes eleccions al Parlament de Catalunya. De cadascun de nosaltres i de cadascuna de les nostres entitats i grups depèn el que això pugui ser possible.

Som Catalunya Exterior, també som Catalunya.