Notícies

El President de la Generalitat va signar el passat 27 de setembre el decret de convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya, que tindrà lloc el 9 de novembre de 2014. Des de la FIEC (Federació Internacional d'Entitats Catalanes) donem suport explícit a les decisions adoptades a la Trobada de Comunitats Catalanes del Con Sud d'Amèrica (celebrada a Paranà, Argentina, del 19 al 21 de setembre) i a la Trobada Europea de Comunitats Catalanes de l'Exterior (celebrada a Luxemburg, del 26 al 28 de setembre) on totes les entitats participants van donar ple suport al dret a que des del Govern i des del Parlament de Catalunya es pregunti a la ciutadania sobre el futur de Catalunya. Trobareu les resolucions d'aquestes Trobades a: http://www.fiecweb.cat/index02.php?id=179

Podran votar 5,4 milions de catalans de més de 16 anys i 2.547 persones més que s'han inscrit al Registre de Catalans Residents a l'Exterior. Això representa un percentatge molt baix (1,40%) dels 181.529 catalans, majors de 18 anys, inscrits als consolats espanyols arreu del món a 1er d'agost de 2014. Es innegable que molts casals catalans, la FIEC, Catalans al Món i les ANC Exteriors han fet un gran esforç per a donar visibilitat al Registre de Catalans de l'Exterior però que, en absència de tota campanya institucional (i amb TV3CAT tancada des de 2012), era molt difícil arribar a tots els residents exteriors, molts dels quals, d'altra banda, han trigat massa a estar convençuts que la convocatòria anava en serio.

D'acord amb el Decret de convocatòria hi haurà 14 punts de votació habilitats arreu del món seguint una distribució geogràfica discutible en funció de la localització de les oficines públiques del Govern a l'exterior i en funció també del nombre d'inscrits per països.

Què han de fer els residents permanent a l'exterior inscrits al Registre que vulguin votar el 9 de novembre?

Els 2.547 inscrits al Cens haurien d'haver rebut un mail entre el 1 i el 7 d'octubre al que haurien de respondre indicant a quin dels 14 punts de votació volen anar a votar. Poden pre-sol.licitar directament el vot ahttp://www20.gencat.cat/docs/consulta/Documents/Arxius/VAD4.pdf i enviar-ho a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." target="_blank">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. a fi que la taula electoral tingui el cens de qui vindrà a votar. Aquest residents permanents censats al Registre haurien de votar presencialment del dilluns 20 al dissabte 25 d'octubre organitzant, personal o col·lectivament, el desplaçament al punt de votació que més els li convingui (o votant a Barcelona si així ho sol·liciten). No és el 'Voto rogado' però serà el 'Voto desplazado'. Trobareu els detalls sobre com pre-sol.licitar el vot i quins són els 14 punts de votació arreu del món ahttp://www.9nconsulta2014.cat/on-votar.html

Els residents temporals a l'exterior (que no cal que estiguin inscrits al Registre) poden seguir el mateix procediment. Els que mai han estat inscrits a un consolat hauran de desplaçar-se a Catalunya per votar.

El més probable és que rebeu una resposta dient-vos que: 'D'acord amb les interlocutòries del Tribunal Constitucional publicades al BOE en data 30 de setembre de 2014, en relació amb la Llei 10/2014, de 26 de setembre, i el Decret 129/2014, de 27 de setembre, de convocatòria de la consulta popular no referendària sobre el futur polític de Catalunya, la gestió d'aquesta bústia electrònica queda suspesa de forma temporal'.

Us suggerim que, en tots els casos, feu la pre-sol.licitud de vot com a mostra de la vostra voluntat de participar en aquesta Consulta. Es important també que les entitats catalanes arreu del món facin les passes logístics necessaris per a col·laborar amb els votants en l'organització del seu desplaçament i col·laborin amb les autoritats catalanes en la logística de la Consulta. Passi el que passi.

I els no inscrits al Registre què cal que facin ?

Tots aquells residents permanents a l'exterior que per manca d'informació o per qualsevol altra causa no figuren inscrits al Registre de Catalans Residents a l'Exterior, haurien de fer la seva inscripció al Registre, quan més aviat millor. El Registre continua obert i no està afectat per les interlocutòries del TC. La inscripció és important pel que són els objectius primordials d'aquest Registre, conèixer millor les característiques sociodemogràfiques dels catalans de l'exterior, com pel fet que pot servir per a una nova convocatòria consultiva, referendària o electoral si s'hagués de fer dins normes legislatives del Parlament de Catalunya i no de l'Estat. Inscriviu-vos viahttp://afersexteriors.gencat.cat/ca/arees_d_actuacio/comunitats_catalanes_de_l_exterior/registre-de-catalans-i-catalanes-residents-a-lexterior/

Els escenaris futurs són imprevisibles i cal estar preparats per a tota situació. INSCRIVIU-VOS AL REGISTRE EN TOTS ELS CASOS. NO TOT S'ACABA EL 9-N. SEGURAMENT NOMES COMENÇA.

I què passa si es convoquen eleccions anticipades ?

Davant la possibilitat que el President de la Generalitat pugui optar per una dissolució anticipada del Parlament i la convocatòria d'unes eleccions plebiscitàries o no, els 182.000 catalans de l'exterior amb dret de vot ens trobarem novament obligats a votar en el marc de la LOREG (Llei orgànica de règim electoral general) i amb el desastrós sistema del 'voto rogado'. El passat mes de març el Congrés dels Diputats va aprovar la reforma de la LOREG i la supressió del 'voto rogado' per abans de les eleccions autonòmiques de maig de 2015.

Aquesta reforma avança lentament i el passat dia 24 de setembre la Comissió d'Exteriors del Congrés de Diputats va rebutjar, al votar-hi en contra el PP, dues iniciatives de CiU i de Coalició Canària per accelerar aquesta reforma. El PP diu estar d'acord amb aquesta reforma del vot exterior però ho vol 'col·locar' dins el paquet dit de 'regeneración democrática' que vol pactar amb el PSOE i que inclou mesures tan discutibles com l'elecció d'alcaldes de la llista més votada i altres. En l'escenari polític que s'obre a Catalunya la reforma de la LOREG torna a ser una necessitat urgent pels catalans de l'exterior i des de la FIEC farem totes les gestions amb els diputats catalans a Madrid per tal que compleixin el compromís adquirit amb la FIEC de concretar aquesta reforma.

I ara quines accions cal que fem ?

A banda d'expressar la vostra voluntat de votar pre-sol.licitant el vot des de l'exterior, us convidem a participar en aquelles iniciatives que des de les entitats catalanes de l'exterior, des de Catalans al Món o des de les ANC de l'Exterior serveixin per a expressar públicament en els nostres països de residència, el nostre compromís cívic i pacífic amb la democràcia i amb el dret a expressar, com a poble, la nostra opinió sobre el futur de Catalunya.

Som Catalunya Exterior, també som Catalunya.