Notícies

Una participació superior a la dels darrers processos electorals organitzats per l'estat

Votació exteriorLes primeres dades provisionals de participació als punts de votació a l'estranger indiquen que 13.573 catalans residents a l'exterior haurien votat el dia 9 de novembre en els 19 punts de participació oberts arreu del món. La distribució de votants és:  Londres (2.942), Andorra (1.489), Brussel·les (1.272), Nova York (1.091), Berlín (1.007), Paris (1.000), Mèxic (636), Santiago de Xile (565), Milà (554), Perpinyà (480), San José a Califòrnia (395), Copenhaguen (392), Buenos Aires (361), São Paulo (306), Sidney (297), Bogotà (239), Montreal (236), Hong Kong (182) i Tòquio (129). Trobareu els resultats oficials a: http://web.gencat.cat/ca/actualitat/detall/20141110_Participacio-a-lexterior

A tots aquests cal afegir el molts catalans de l'exterior que van decidir fer el desplaçament a Catalunya i votar al punt habilitat al Palau Robert o al seu municipi d'origen i sobre els que no tenim, encara, dades. Probablement doncs més de 15.000 catalans de l'exterior han participat el 9 de novembre.

Comparant el que és comparable, podem afirmar que la participació dels catalans de l'exterior ha estat, malgrat el caràcter no jurídic de la consulta i les dificultats imposades per l'Estat, molt superior als 4.484 catalans de l'exterior que van votar a les eleccions al Parlament Europeu del 25 de maig de 2014 o als 9.538 que ho van poder fer a les Eleccions al Parlament de Catalunya de novembre de 2012, malgrat que ambdues convocatòries comptaven amb tota la logística de l'Estat al darrera. Està clar que fer-ho millor que l'Estat espanyol, inclús en condicions tan difícils com les d'aquest 9N, està a l'abast de gairebé qualsevol.

Us recordem que els catalans que viuen a l’exterior i encara no hi han pogut participar, poden fer-ho fins al 25 de novembre a les delegacions territorials de la Generalitat de Catalunya i al Palau Robert de Barcelona. Trobareu la llista a: http://www.9nconsulta2014.cat/pdf/seus%20DG%20amb%20logo_bis_1.pdf. A l'exterior ja no es podrà participar en cap dels 19 punts de participació internacionals per no entorpir-ne el funcionament ordinari. Ho podran fer amb la mateixa documentació requerida per votar el 9N.

Aquest èxit de participació ha estat possible gràcies a l'extraordinari treball d'informació i mobilització des de molts casals i centres catalanscompromesos amb el dret a decidir, al treball de Catalans al Món, de les ANC (Assemblees Nacionals Catalanes) a l'exterior, de la FIEC (Federació Internacional d'Entitats Catalanes) i a les facilitats logístiques (a les delegacions del Govern i a les oficines d'ACCIO) posat en marxa pel Govern català. Un treball de base extraordinari que ha hagut de suplir la manca de campanyes institucionals específiques adreçades als catalans de l'exterior.

Us recordem també que ara no tot s'acaba el 9 de novembre i que els escenaris oberts són encara imprevisibles i de llarg recorregut, és per això que us recordem que:

· Tots aquells residents permanents a l'exterior que per manca d'informació o per qualsevol altra causa no figuren inscrits al Registre de Catalans Residents a l'Exterior o que no disposin d'un DNI on hi figuri una adreça d'un municipi de Catalunya, haurien de fer la seva inscripció al Registre, immediatament. El Registre continua obert. La inscripció és important pel que són els objectius primordials d'aquest Registre, conèixer millor les característiques sociodemogràfiques dels catalans de l'exterior, com pel fet que pot servir per a una nova convocatòria consultiva dins normes legislatives del Parlament de Catalunya i no de l'Estat. Si no ho heu fet, inscriviu-vos, quan més aviat millor, via http://afersexteriors.gencat.cat/ca/arees_d_actuacio/comunitats_catalanes_de_l_exterior/registre-de-catalans-i-catalanes-residents-a-lexterior/

· Davant la possibilitat que el President de la Generalitat pugui optar per una dissolució anticipada del Parlament i la convocatòria d'unes eleccions plebiscitàries o no, els 184.000 catalans de l'exterior amb dret de vot ens trobarem novament obligats a votar en el marc de la LOREG (Llei orgànica de règim electoral general) i amb el desastrós sistema del 'voto rogado'. El passat mes de març el Congrés dels Diputats va aprovar la reforma de la LOREG i la supressió del 'voto rogado' per abans de les eleccions autonòmiques de maig de 2015. En l'escenari polític que s'obre a Catalunya la reforma de la LOREG torna a ser una necessitat urgent pels catalans de l'exterior i des de la FIEC farem totes les gestions amb els diputats catalans a Madrid per tal que compleixin el compromís adquirit amb la FIEC de concretar aquesta reforma el més aviat possible.

Som Catalunya Exterior, també som Catalunya.