Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia 2025. S’ha convertit, d’aquesta manera, en la primera regió europea que rep aquesta distinció.
El reconeixement confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.
La FIEC t’ho explica
Setembre, 2025
Marta Minoves, guanyadora de l’European Young Chef Award 2024
Avui en dia, quan la comunicació ha esdevingut una necessitat imperiosa, tenim a l’abast dues eines universals que ens ajuden a travessar fronteres, es tracta de la música i la cuina. El poble català és un bon entenedor de totes dues, però enguany i donat que commemorem l’any Catalunya, Regió Gastronòmica Mundial, ens volem delectar amb la cuina, amb els productes de les terres catalanes, i amb els aromes i sabors que surten dels fogons dels cuiners i les cuineres del nostre país.
La gastronomia de les terres catalanes, no s’ha vist mai obligada crear sabors per amagar la insipidesa dels ingredients perquè la nostra geografia privilegiada ens ha proveït de tot allò que necessitem i més, però a més a més n’hem sabut treure partit i la nostra cuina ha anat més enllà per innovar d’ençà que tenim història.
Tradició i innovació van de bracet, experiència i Joventut també hi van perquè l’aportació és mútua. Avui parlem amb Marta Minoves, la guanyadora de l’European Young Chef Award 2024 que d’això en sap un bon tros.
Moltes gràcies per fer temps per parlar amb la Federació Internacional d’Entitats Catalanes, Marta.
Moltes gràcies a vosaltres, el plaer és meu.
Per guanyar el títol, quins altres elements van ser importants a part de l’exquisidesa de la teva cuina?
El principal element no va estar relacionat amb la cuina, sinó amb posar-hi ganes, actitud i, sobretot, gaudir del moment.
A part d’això, puc dir que conèixer bé el producte i el plat, en aquest cas, les patates emmascarades, em va permetre fer-ne una versió pròpia d’un menjar que tant he gaudit i tastat al llarg de la meva vida, en diferents llocs: des de restaurants de Berga fins a casa l’àvia o a casa meva.
Aquesta connexió em va permetre portar el plat a un altre nivell, combinant-lo amb tots els coneixements que he anat adquirint en la meva petita trajectòria professional.
El conjunt va fer possible crear un plat on tots els sentits hi estaven implicats, donant com a resultat l’experiència final obtinguda.
L’ajuda dels meus mentors i familiars també va ser clau per assolir aquest repte: sense ells, tampoc hauria estat possible.
En quins valors es basa el concurs European Young Chef Award i quines són les condicions per participar-hi?
El European Young Chef Award es basa en tres valors principals: la innovació sobre la tradició culinària, la sostenibilitat en els sistemes alimentaris i la promoció dels productes locals. Per participar-hi cal haver estat seleccionat en un concurs regional de la Regió Europea de la Gastronomia, presentar una reinterpretació creativa d’una recepta tradicional amb ingredients de proximitat i adoptar pràctiques sostenibles. Els finalistes, a més, esdevenen ambaixadors gastronòmics de la seva regió.
Guanyar el títol què ha representat per a tu?
Guanyar aquest títol ha estat una experiència molt enriquidora i un gran reconeixement a l’esforç i la passió que poso en la cuina. M’ha donat l’oportunitat de créixer com a xef, d’aprendre d’altres joves talents i de donar visibilitat al patrimoni gastronòmic de la meva regió. Sobretot, m’ha fet sentir orgullosa de poder ser ambaixadora dels productes locals i de portar la nostra tradició culinària més enllà de casa.
Ens pots acompanyar per la teva trajectòria personal i professional? Volies ser xef i en aquest cas, per què, o t’has trobat fent aquesta feina?
La meva trajectòria ha estat sempre molt lligada a la cuina i als productes de la meva terra. Al principi no sabia si hi dedicaria la meva vida, però amb el temps vaig entendre que cuinar era molt més que una afició: era la meva manera d’expressar-me i de connectar amb la tradició. He anat formant-me i treballant en diferents cuines, i això m’ha confirmat que ser xef és la meva vocació, perquè em permet créixer, innovar i donar valor al patrimoni gastronòmic local.
Per cert, és difícil ser dona i ser xef alhora al nostre país?
Sí, encara hi ha certs estereotips i dificultats, perquè la cuina professional ha estat tradicionalment un entorn molt masculí. Tot i això, cada vegada som més dones que ens obrim camí i demostrem que el talent no té gènere. El repte és gran, però també molt motivador.
Parla’ns dels teus mentors
He tingut la sort d’aprendre de diferents professionals al llarg del camí. Alguns m’han transmès disciplina i tècnica, d’altres, creativitat i passió. Agraeixo molt els professors que he tingut al llarg de la meva carrera universitària.
Has estat en contacte amb la gastronomia d’altres països?
Sí, i és una experiència molt enriquidora. Conèixer altres cuines m’ha permès obrir la ment, entendre altres maneres de treballar els productes i valorar encara més la riquesa de la nostra tradició.
En cas afirmatiu, quina penses que és la característica principal de la nostra cuina que la fa similar o diferent de les que coneixes?
El que defineix la nostra cuina és la connexió amb el territori i amb el producte local. Tenim una gran diversitat d’ingredients de proximitat i una tradició que sap combinar senzillesa amb creativitat. Això la fa diferent, però alhora similar a altres cuines que també basen la seva força en el respecte pel producte.
Fins a on vols arribar com a xef i com a persona?
El meu objectiu és continuar creixent cada dia, sense perdre mai la humilitat ni les arrels. Vull arribar a ser una xef que aporti valor al meu entorn, que inspiri i que ajudi a posar en relleu el nostre patrimoni gastronòmic. Com a persona, simplement vull mantenir la passió i l’entusiasme que m’han portat fins aquí.
Doncs, endavant, Marta! No t’aturis mai.